Bli utgiven

Vill du bli utgiven? Vill du tjäna mer i royalty? Vill du ha samma trygghet som författare på ett traditionellt förlag men få bättre villkor och back-up?

Skrivsidan har tecknat avtal med förlagen Calidris, Lava och Vulkan för att kunna bredda vår service till en marknad som idag ser annorlunda ut. De traditionella förlagen är idag mer restriktiva med sin utgivning och det är svårare att bli utgiven. Det ser inte vi som ett problem utan en naturlig process eftersom det idag ser annorlunda ut på marknaden än vad det gjorde för bara för några år sedan. Det vi erbjuder är en form av mellanting mellan traditionellt förlag och egenutgivning, allt för att ge författaren så bra villkor som möjligt.

Egenutgivning växer så det knakar och kommer att bli tongivande inom en snar framtid. Förutsättningarna för kvalitet, PR och marknadsföring ser inte längre likadana ut och även etablerade författare ger ut själva i större omfattning. Med vårt samarbetsavtal har vi även säkrat att du inte behöver vara ensam och inte heller besitta all den kompetens som krävs för att ge ut en bok och kunna bli framgångsrik. Förlagen vi samarbetar med står för den kompetensen.

Det vi gör är att bedöma ditt manus och ser vi en potential slussar vi vidare dig och ditt manus till ett av förlagen med vår rekommendation. Helt kostnadsfritt. Vi reserverar oss rätten att tacka nej till manus. Vi kommer även att ge en snabb bedömning om vi tycker att manuset behöver fixas till mer innan vi skickar det vidare.

Så, vad innebär det i stort?

Blir du antagen får du till att börja med en förläggare som kommer att vara ditt bollplank under resans gång, en form av projektledare som du kan känna dig trygg med. Därefter kopplas en redaktör in som tillsammans med dig går igenom manuset och både språkgranskar och kommer med råd och tips på hur manuset kan höjas ännu mer. Det brukar i regel ta tre vändor fram och tillbaka tills båda är nöjda.

Därefter kommer en formgivare tillsammans med förläggaren ta fram ett attraktivt och säljande omslag för boken.

Boken kommer sättas, korras och till slut tryckas upp i den upplaga du önskar.

Det är nu det roliga börjar. 

Marknadsföringen är en mycket viktig del i engagemanget med författaren. Det faktum att förlagen ger ut ett begränsat antal titlar som är väl genomarbetade är en förutsättning för en lyckad marknadsföring.

Tillsammans med förlaget genomförs en väl genomarbetad marknadsplan och beslut fattas om vilken typ av marknadsföring som bedöms ge bäst effekt för just din bok. Förlaget utformar en pressrelease och kontaktar de utvalda redaktioner, journalister, bloggare, kulturpersonligheter med flera som ni tillsammans enats om. Utöver det skickar de pressinformation och erbjudande om recensionsexemplar till lämpliga tidningar, bloggare med flera. De kontaktar också alla större bokkedjor och i vissa fall även enskilda bokhandlare. De använder även sina sociala medier för att marknadsföra verket på bästa sätt.

Bonus: Av Skrivsidan kommer du även få en specialiserad och unik marknadsföringsguide enbart framtagen för just författare.

Din bok trycks och görs även till e-bok och säljs in till bokhandeln, både fysiska och de internetbaserade.

Så, vad kostar det?

Det är faktiskt upp till dig. Vill du sälja många böcker eller bara få en bok du kan ge till din närmaste omgivning? Paketen är anpassade efter dig och ditt manus. Du äger rättigheterna till din egen bok och behåller 100 % av försäljningsintäkten när du säljer boken själv, till exempel vid föreläsningar eller via egen hemsida. Du har 80 % i royalty av försäljning förlaget står för, som bokhandel et cetera.

Exempel på bokpaket:

Kostnad från 58.000 kr, moms tillkommer.
Tryck tillkommer.
Möjlighet finns att komplettera med förstärkt marknadsföring och införsäljning. Från 9.900 kr, moms tillkommer.
Pr-kit, från 2.900 kr, moms tillkommer.
Hemsida inklusive Facebooksida, startpaket sociala medier, från 4.900 kr, moms tillkommer.
Porträttfoto från 3.000 kr, moms tillkommer.

Det finns andra mindre paket i olika former och på de paketen erbjuds 5 % rabatt för Skrivsidans kunder och besökare. Hör av dig om du vill veta mer.

Intresserad? 

Skicka ditt manus till oss på Skrivsidan för en första bedömning. Skicka det till info (at) skrivsidan.com, i wordformat, 12 ppt, times new roman och 1,5 radavstånd. Märk mejlet med Manus för bedömning.

Har du frågor kan du använda kontaktformuläret till höger.

Eegenutgivning idag …

På Amazons 10-i-topplista från i januari förra året var alla titlar egenutgivna. Ett exempel på en bokserie som inledningsvis publicerades för egen hand är den brittiska författaren E L James ”50 nyanser”-serie, vilken sedermera har översatts till 52 språk och sålt i över 90 miljoner exemplar.” (Källa DN). Hon började som egenutgivare. Samma sak med The Martian av Andy Weir. Efter deras framgångar var de etablerade förlagen snabbt framme och erbjöd dem nästan löjliga summor pengar.

 

De traditionella förlagen börjar vakna nu och förstår att egenutgivning blir större och större och snart kan vara störst. Det finns ett annat driv i en egenutgivare generellt och även de som ger ut själva har förstått vikten av redaktörer, lektörer och så vidare. Därför ser jag även att kvalitén ökat på de böcker som ges ut numera. Det är inte längre kreti och pleti. Förlag som Vulkan, Calidris och liknande får fler och fler kunder som hellre vill ha 80 procent i royalty än 23 till 50 procent, fler etablerade författare går över till egenutgivning.

 

Vulkan är Nordens största bokutgivare och inom fem år gissar vi att fördelningen i omsättning mellan traditionell utgivning och egenutgivning kommer ligga på minst 50/50. Speciellt när det inte kostar mer än runt 39000 till 60000 kronor att ge ut sin egen bok och då ha proffs som ger en samma villkor som ett traditionellt förlag. Dessutom växer e-boken enormt utomlands och snart även i Sverige, men Sverige väntar tålmodigt på Amazon som precis landat här. Man hoppas på att dom ska etablera e-boken precis som de gjort i många andra länder.

 

Den amerikanska författaren Barry Eisler tackade nej till sitt förlag som erbjöd 500 000 dollar, och har sedan 2010 gett ut sina böcker själv. Fler och fler etablerade författare sneglar på egenutgivning. I Storbrittanien ökade antalet egenutgivna böcker med 79 procent 2013 och de sålde för 18 miljoner pund. Makten i bokvärlden flyttas sakta men säkert över till författarna. Det traditionella förlagen kommer förstås alltid vara kvar och de kommer plocka upp framgångsrika egenutgivare.

Bli utgiven

6 + 7 =